KNNV Lezing Wilde orchideeën in Nederland

KNNV Lezing Wilde orchideeën in Nederland

Wanneer:
april 16, 2019 @ 20:00 – 22:00
2019-04-16T20:00:00+02:00
2019-04-16T22:00:00+02:00
Waar:
NME-Centrum InBredius
Kievitstraat 42 3442 BG Woerden

Bloeiende wilde orchideeën zijn in het veld meestal goed te herkennen. In Nederland komen zo’n 40 verschillende soorten voor van deze bijzondere plantengroep. In deze lezing gaan we kort in op de soorten en op de soortendefinitie, want ook in de orchideeënwereld bestaat soms onenigheid over de determinatie. Naast taxonomische kenmerken kunnen moleculaire markers helpen om uitsluitsel te geven en deze markers worden bijvoorbeeld ook gebruikt in het onderzoek naar de herkomst van invasieve orchideeënsoorten.
We bekijken verder de vernuftige strategieën die orchideeën hebben ontwikkeld om door insecten bestoven te worden. En we nemen een kijkje in de bodem: orchideeën leven in symbiose met schimmels (mycorrhiza), maar hoe werkt dat eigenlijk?
Als de tijd het toelaat willen we graag nog ingaan op de bescherming van wilde orchideeën onder de nieuwe Natuurwet en hoe wij door middel van goed beheer bij kunnen dragen aan het voortbestaan van veel kwetsbare soorten.

Deze avond wordt verzorgd door Joop ten Dam (voorzitter) en Janine Mariën (secretaris) van de Werkgroep Europese Orchideeën van de KNNV.
Meer informatie is te vinden op de website: https://www.knnv.nl/weo.

Aanmelden voor deze lezing:
Als je aanwezig wilt zijn bij deze lezing meld je dan aan bij Ank van Brakel: n.h.secretaris@woerden.knnv.nl.