Verkoop nieuwe oogst appels en peren

Op zaterdag 17 september van 10.00 – 13.00 uur verkopen vrijwilligers van de Fruitbomengroep de appels en peren uit de nieuwe oogst van de hoogstamboomgaarden. De verkoop vindt plaats in de educatieve tuin naast NME-Centrum InBredius.

Er zijn onbespoten hand- en stoofperen te koop, appels voor de hand, voor de moes en om te verwerken in de taart. Wie dit fruit koopt steunt het in stand houden van de boomgaarden op het landgoed.

Ook op het Oogstfeest op zondag 25 september is Brediusfruit te koop. Betalen gaat contant. Tip: neem zelf een tas mee.

Fruit van oude rassen

Naast bekende soorten, zoals de goudrenetten en conférence handperen staan op het landgoed bomen van minder bekende oude rassen. Bijvoorbeeld de Legipont, een sappige vroege handpeer met mooi wit vruchtvlees. Het sap druipt er uit. Doorgaans worden deze peren rauw gegeten, maar als ze niet te rijp zijn kunnen ze ook gekookt worden. Voor de liefhebbers van stoofperen is de St. Rémy te koop, de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de meer bekende zoete Gieser Wildeman. De St. Rémy kleurt roze bij het stoven en kan tot in het voorjaar bewaard worden.

Hoogstamboomgaarden

Het onderhoud van de boomgaarden is niet alleen gericht op de oogst van mooi gezond fruit, maar ook op bomen met een mooie evenwichtige kroon, die lang meegaan. Het plukken van het fruit in de hoogstambomen vraagt vaardigheid en durf van de vrijwilligers van de Fruitbomengroep van het landgoed. Vooral het fruit, dat boven de sloot hangt, of aan de rand van de hoge kronen van de bomen is vaak moeilijk bereikbaar.

Bekijk de plattegrond