Vrijwilligers van de Fruitbomengroep van het Landgoed Bredius plantten 36 nieuwe perenbomen in de noordelijke boomgaarden op het landgoed. Oude rassen, die ooit op het landgoed of in het Rijnstreekgebied gestaan hebben. De perenbomen die de Fruitbomengroep koos, zijn hoogstamrassen. Dat zijn perenrassen die in de commerciële teelt niet zo gangbaar zijn – daar kiest men voor de makkelijker plukbare laagstamrassen. De eerste peren van de nieuwe perenbomen laten nog even op zich wachten.
“Om het karakter van het landgoed te benadrukken”, zegt Cees Blonk, coördinator van de Fruitbomengroep, “hebben we verscheidene oude hoogstamrassen gekocht”.
Het zijn bomen met mooie namen. Zo plantten de vrijwilligers onder meer de ‘Legipont’, de ‘Beurré Clairgeau’ en de winterrietpeer aan. Ook kreeg een oude bekende, de ‘Gieser Wildeman’, een plekje in de boomgaarden.
Het duurt nog wel een jaar of vijf voor de eerste nieuwe peren van de oude rassen geoogst kunnen worden. “De bomen moeten eerst een goed wortelgestel ontwikkelen, en stevige gesteltakken. Daarom snoeien we voorlopig op groei en vorm, en niet op de ontwikkeling van fruit”, aldus Blonk.

Ga voor een fotoverslag van het planten van de bomen naar Facebook.