Op zaterdag 21 september zijn de eerste appels en peren van de nieuwe oogst te koop. Het fruit is onbespoten en komt van de hoogstamboomgaarden op het landgoed. De verkoop is van 9.30 – 12.30 uur bij NME-Centrum InBredius.
Er zijn hand- en stoofperen te koop, appels voor de hand, voor de moes en om te verwerken in de taart. Uit de oogst van vorig jaar is er nog appel/perensap te koop. Wie dit fruit koopt steunt het in stand houden van de boomgaarden op het Landgoed Bredius.
Ook op het Oogstfeest van het Landgoed Bredius op zondag 29 september is Brediusfruit en –sap te koop. Tip: neem zelf een tas mee.

Fruit van oude rassen
Naast bekende soorten, zoals de goudrenetten en conférence handperen staan op het landgoed bomen van minder bekende oude rassen. Bijvoorbeeld de Legipont, een sappige vroege handpeer met mooi wit vruchtvlees. Het sap druipt er uit. Doorgaans worden deze peren rauw gegeten, maar als ze niet te rijp zijn kunnen ze ook gekookt worden. Voor de liefhebbers van stoofperen is de St. Rémy te koop, de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de meer bekende zoete Gieser Wildeman. De St. Rémy kleurt roze bij het stoven en kan tot in het voorjaar bewaard worden.

  • Hoogstamboomgaarden
    Het onderhoud van de boomgaarden is niet alleen gericht op de oogst van mooi gezond fruit, maar ook op bomen met een mooie evenwichtige kroon, die lang meegaan. Het plukken van het fruit in de hoogstambomen vraagt vaardigheid en durf van de vrijwilligers van de Fruitbomengroep van het landgoed. Vooral het fruit, dat boven de sloot hangt, of aan de rand van de hoge kronen van de bomen is vaak moeilijk bereikbaar.

Meewerken in de Fruitbomengroep?
De Fruitbomengroep, die vooral in het winterseizoen wekelijks onderhoud pleegt aan de boomgaarden, kan aanvulling gebruiken. Cees Blonk, de coördinator van de groep, is bij de fruitverkoop op 21 september en bij het Oogstfeest op 29 september aanwezig om geïnteresseerden te informeren. Meer informatie is ook te vinden op de vacaturepagina.