Korstmossen
Je ziet ze overal op bomen, struiken, steen en beton: korstmossen. De naam is misleidend, het zijn geen mossen. Korstmossen worden gevormd door een samenleving ofwel symbiose van twee organismen, namelijk algen en schimmels. Er komen in Nederland ruim 600 soorten korstmossen voor. Een van de meest voorkomende soorten is wel het groot dooiermos, de naam zegt al iets van de kleur, geel dus. Ook bekend, maar dan van de kerststukjes, is het rendiermos. Neem tijdens een wandeling op het Landgoed eens een loepje mee of maak een foto van de korstmossen en bekijk het thuis op de pc. Vooral op de gladde stammen van essen zal je aan de regenzijde veel mossen en korstmossen aantreffen.

Sneeuwklokjes, voorboden van het voorjaar
Het is nu half januari en de natuur is nog in diepe rust, althans zo lijkt het. Maar er zijn al tekenen dat het voorjaar nadert. In de luwte van de fruitschuur bij het NME-Centrum en in de Educatieve tuin stonden de sneeuwklokjes al in bloei. Naar verwachting zullen over een maand de krokussen in bloei staan en bezocht worden door de bijen van Chris van Iersel.

Kabouters in de bomentuin
Op een zonnige dag was aan de voet van een van de bomen van het arboretum een kabouterfamilie te genieten van het mooie weer.

Tekst en foto’s: Koos van Brakel