Op zaterdag 23 januari hebben vrijwilligers van de IVN vogelkijkgroep in samenwerking met de Stichting Landgoed Bredius vijf koolmezen- en vijf pimpelmezenkasten opgehangen in de bomen rond de natuurspeelweide en speelveld.

Beide mezensoorten komen al vrij algemeen voor in Nederland en zijn zowel in de eigen tuin als op het landgoed regelmatig te zien en te horen. Vanwege de omvang van het territorium van een mezenfamilie moeten de kasten wel 15-20 meter uit elkaar hangen en het liefst met de opening naar het oosten om inregenen (westen) en te hoge temperatuur (zuiden) te voorkomen.

Koolmezen en pimpelmezen voeren hun jongen veel kleine rupsen (tot wel 30 rupsjes per jong per dag) en kunnen daarmee een bijdrage leveren in de bestrijding van de eikenprocessierups die incidenteel ook op het landgoed voorkomt.

De verwachting is dat de nestkasten vanaf april-mei bezet zullen zijn en als u dan de tijd neemt om eens 5-10 minuten de kast te observeren dan kunt u beide ouders af en aan zien vliegen met rupsjes voor de jongen.