Vanochtend een lekkere wandeling gemaakt door dit knusse parkje.”
“Onze tweede multicache in korte tijd kunnen loggen. We hebben genoten van de wandeling, de flora en fauna die we onderweg tegen kwamen en gelukkig konden wij de juiste coördinaten tevoorschijn toveren.”
“Deze cache stond ook nog op ons verlanglijstje van vandaag, en we hebben zeker geen spijt gehad van onze keus. Wat een fijne omgeving hier. Genietend van de mooie natuur, het lekkere zonnetje, en het gefluit van de diverse soorten vogels hier, hebben wij een heerlijke wandeling gemaakt. De waypoints waren niet moeilijk te vinden, zodat alle aandacht naar de natuur kon uitgaan. De mooi uitgevoerde cache liet zich ook snel vinden.
Dit is een greep uit de reacties die mensen achtergelaten hebben na het doen van de geocache-wandeling die over Landgoed Bredius loopt.

Wat is Geocaching? Wikipedia zegt het volgende: “Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden”.

Ooit was het gebruik van coördinaten alleen voor het leger èn zeer geheim. Nu kun je campings, winkels, bedrijven etc. vinden via coördinaten. Geocaching is ontstaan vanaf het moment dat een vader een tocht met coördinaten had uitgezet voor een kinderfeestje. Dat is uitgegroeid tot een wereldwijde buitenactiviteit.
Op https://www.geocaching.nl/kaart-van-nederland-met-geocaches/ zie je dat Nederland vol ligt met gekleurde stippen, caches. Woerden alleen al telt tientallen caches. Zo ligt de hele aardbol vol met schatten die gevonden willen worden. Al die stippen zijn gekoppeld aan een coördinaat.
Om een cache te kunnen loggen (=vinden en registreren) moeten er ook cacheleggers zijn. Zij bedenken een mooie verstopplek voor de cache en verzinnen er dan een verhaal bij, een puzzel of een speurtocht met opdrachten. Zo kun je plekken in steden ontdekken die je normaal niet op zou zoeken, die niet in de toeristische boekjes staan. Ook een wandeling in bos, duin en zelfs varend op het water kan een uitdaging worden door middel van een geocachetocht.
De cache (schat) zelf bestaat meestal uit een plastic doosje met daarin een logboekje. Eenmaal gevonden schrijf je je naam en de datum in het logboekje, thuis kun je je gelogde cache ook nog registreren in een digitale log. Op deze manier wordt een gekleurde stip omgezet in een smiley.
Meer weten over geocaching? Kijk dan eens op:http://www.allesovergeocaching.nl/

Er zijn wel een aantal regels: zo is het niet nodig om van de paden af te wijken en laat je alles achter zoals je het gevonden hebt. Je vertelt aan niemand waar de cache (schat) uiteindelijk gevonden is. Het spelletje moet wel leuk blijven!

Nieuwsgierig geworden naar de avontuurlijke tocht door het Landgoed Bredius? Ga dan naar: https://www.geocaching.com/geocache/GC6Y3T1_landgoed-bredius. Deze tocht is zeer geschikt om met kinderen te doen. Voor kinderwagen of rollator zijn er alternatieve routes om bij het volgende punt te komen. Laad de cache op je gps-apparaat of mobiele telefoon met gps. Druk de tekst af en neem een potlood mee, de vervolgpunten (ook wel wp’s (waypoints)) moet je nl. zelf berekenen en invoeren.
Veel plezier.

Terenia de Reus