Foto: Rinie Blauw

Foto: Rinie Blauw

Stichting Hofstede Batestein heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met horeca-ondernemer Pike Uittenbogaard en zijn compagnon Guido Jansen. De samenwerking heeft als doel om een fraaie ontmoetingsplek te creëren in het hart van Landgoed Bredius, nadat de hofstede is gerestaureerd. Een plek waar bezoekers van het landgoed, wandelaars, fietsers, sporters, recreanten, neerstrijken voor een kopje koffie, een broodje of een heerlijke lunch of diner.

De bedoeling van de exploitanten is om niet alleen de bezoekers een mooie plek te bieden maar ook om een werkplek te bieden aan mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast denken zij ook aan stageplaatsen voor jonge mensen om die op te leiden in het horeca vak. Pike heeft ruime horeca ervaring als exploitant van de Pompier in Woerden.
Zowel Pike als Guido zijn geboren en getogen in Woerden en kennen als zoveel Woerdenaren het landgoed nog als het Brediusbos waar ze in hun jeugd veel gespeeld hebben. En nog altijd heeft het landgoed een warme plek bij hen beiden. Ze zien het dan ook als een geweldige kans en uitdaging om de hofstede tot dé ontmoetingsplek op het landgoed te maken. Een plek waar rust, recreatie, natuur en historie de kernbegrippen zullen zijn.

Met deze overeenkomst is voor de stichting Hofstede Batestein een belangrijke stap voorwaarts gezet naar de daadwerkelijke restauratie van de Hofstede. Ook de financiële voorwaarden van de gemeente zijn duidelijk. Inmiddels is dan ook besloten om de architect definitief opdracht te geven om het restauratieplan voor de hofstede te maken. Vorig voorjaar heeft de stichting ARCO architecten uit Oudewater reeds geselecteerd als architectenbureau dat het restauratieplan gaat maken. Op basis van de afspraken met de gemeente en deze samenwerkingsovereenkomst, kan, zodra het restauratieplan gereed is het verwerven van de benodigde gelden starten.

Deze stap met betrekking tot de restauratie van de hofstede is ook van groot belang voor de ontwikkeling van het centrumgebied Bredius. Het centrumgebied is ruwweg het gebied dat de terreinen omvat van de diverse partijen die in en aan het landgoed gelegen zijn; te weten landgoed Bredius, hofstede Batestein, de Brediusschuur, kinderboerderij Kukele-boe en het Brediushonk. Momenteel wordt er door een projectgroep gewerkt aan plannen voor het centrumgebied. Een belangrijk onderdeel in de plannen zijn speelvoorzieningen grenzend aan het terras bij de hofstede. Een speelvoorziening die past bij de natuurlijke omgeving van het landgoed en de hofstede. Op deze wijze zou een leuke recreatieve component aan het landgoed toegevoegd kunnen worden. Ideaal voor ouders en grootouders die op het terras heerlijk van een drankje kunnen genieten terwijl hun (klein)kinderen op zicht afstand aan het spelen zijn. Niet alleen de speelvoorzieningen maar bijvoorbeeld ook de dierenweide Kukele-boe zou direct toegankelijk kunnen worden vanaf de hofstede. Kortom de realisatie van de plannen die momenteel worden gemaakt voor het centrumgebied zijn een belangrijke pijler onder de hofstede en omgekeerd zal de hofstede een prachtige stimulans geven voor de activiteiten in het centrumgebied en het verdere landgoed. Met dit alles wordt Landgoed Bredius een nog mooiere parel in de stad waar alle Woerdenaren van kunnen genieten.

Beluister hier het interview dat Gerard Lieverse op vrijdag 17 februari had met RPL.