In het landgoed is deze winter op diverse plekken snoeiwerk verricht.

In opdracht van de gemeente zijn laanbomen gesnoeid, die volgens een keuringsrapport onderhoudssnoei nodig hadden, voor behoud van de bomen en veiligheid.

Vrijwilligers van de stichting hebben in enkele plantvakken groot-onderhoud snoei gedaan.

Voor sommige voorbijgangers was het even schrikken. Daarom geven we hier een toelichting op deze snoeiwerkzaamheden.

 

De stichting heeft afgelopen jaar een beleidsplan opgesteld voor het groenbeheer.

Het beleidsplan is gebaseerd op een combinatie van ecologisch en cultuurhistorisch beheer en is opgesteld door een werkgroep, die bestaat uit vrijwilligers van de stichting, waaronder verschillende groendeskundigen en nauw bij het landgoed betrokken leden van IVN.

De snoeiwerkzaamheden van afgelopen maanden zijn erop gericht in de betreffende plantvakken een gezonde boom-struik-kruid-vegetatie terug te brengen. De bomen, zoals die van oudsher in het park aanwezig waren, zijn gehandhaafd, de in de loop der tijd tot bomen uitgegroeide opslag is teruggezet. Hiermee wordt licht gecreëerd, waardoor er weer mogelijkheid is voor een gevarieerde onderbegroeiing. Zonder deze snoei ontstaat op den duur een verzameling kale stammen met alleen een kroon. Gekozen is voor snoei van het gehele vak ineens om niet meerdere keren de rust en het evenwicht te hoeven verstoren. De teruggezette opslag zal spoedig weer uitlopen en een rijkere kwaliteit in beeld en ecologie geven.