Het nieuwe constructieve hart van de boerderij is opgebouwd: zes staanders van bijna 5 meter hoog, spanten, stut- en nokbalken. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, wordt begin 2022 de gerestaureerde hofstede opgeleverd. De Stichting Hofstede Batestein voert campagne om € 25.000,- op te halen. Bouw mee: https://www.bouwbrediusboerderij.nl/steun-ons/

Na een periode van betrekkelijke rust, komt de restauratie van de Hofstede Batestein nu echt op stoom. 21 april is het nieuwe constructieve hart van de boerderij opgebouwd. Een zestal staanders van bijna 5 meter hoog zijn geplaatst. Aan de staanders zijn de spanten, stut- en nokbalken bevestigd die drager worden van de verdiepingsvloer en van de dakplaten. Op deze laatsten komt later de rieten kap. Het samenbouwen van de staanders en de draagbalken is gebeurd op de oorspronkelijke bouwwijze met zogenaamde pen-en-gat verbindingen. Daar komt geen spijker of schroef aan te pas. Het hout is gezaagd en gedroogd bij houtzagerij H. Oude Hengel, net over de grens bij Hengelo. De zagerij is een familiebedrijf dat al 100 jaar bestaat en gespecialiseerd is in het zagen van dergelijke grote formaten staanders en balken.

Nu het nieuwe geraamte van balken en spanten is geplaatst, worden de nieuwe contouren van de gerestaureerde boerderij goed zichtbaar. De belangrijke volgende fase is het aanbrengen van de dakplaten. Hierop wordt over enige tijd de rieten kap aangebracht. Verder kan ook de verdiepingsvloer worden gelegd die geheel komt te rusten op de nu geplaatste houten draagconstructie. Daarna volgt de verdere afwerking aan buiten- en binnenzijde die nog geruime tijd in beslag gaan nemen. Als de verdere werkzaamheden volgens planning verlopen, wordt begin 2022 de gerestaureerde hofstede opgeleverd.

Met de restauratie is veel geld gemoeid. De stichting voert dan ook campagne om onder de Woerdenaren € 25.000 op te halen en liefst nog wat meer gezien de tegenvaller van de verrotte kozijnen. In het kader van deze campagne zal de stichting zaterdag 24 april en 1 mei campagne voeren op de markt. De ontwikkelingen van de restauratie zijn te volgen op www.bouwbrediusboerderij.nl.