Hazenpootje

Hazenpootje

De ‘natuurlijke’ oever heeft zich in de loop van het seizoen verder ontwikkeld en wordt steeds meer een lust voor het oog. Er bloeien tal van leuke soorten en de laatste ontdekkingen waren het vogelpootje en het hazenpootje, twee heel leuke soortjes uit de vlinderbloemenfamilie. Ook de zomerfijnstraal is een verrassing.

Meerdere planten die er vorig jaar al stonden hebben zich goed uitgezaaid en uitgebreid en het gras dat ertussen staat geeft het geheel een natuurlijk aanzien. Wel is het zaak nog steeds ‘ongewilde’ planten, die snel uitzaaien en gaan overheersen in toom te houden, d.w.z. ze eruit trekken voor ze zaad kunnen zetten. Zo is er dit jaar al bijna geen varkenskers meer te vinden na onze inspanningen van vorig jaar.

De oeverplanten doen het goed, zo staat nu de kattenstaart weer te bloeien en de maskerbloem maakt het geheel erg vrolijk. Alle verschillende klaversoorten trekken heel veel bijen en hommels aan en ook knopig helmkruid is een fantastische nectarbron, zodat het er zoemt van alle gasten die er komen, vooral als de zon schijnt. Ook heel goed voor de bestuiving van de bessen, bramen en frambozen. Wat een verschil met die kale gravelwoestijn, die het eerst was, waar geen levend wezen op te bekennen viel. Dat na zo korte tijd er al zoveel natuur te beleven valt op zo’n smalle rand is toch een wonder. Dat laat zien dat de natuur kan winnen als we een handje helpen en een kans bieden.