Een bijzonder fruitjaar

De vrijwilligers van de Fruitbomengroep hebben dit najaar op het Landgoed Bredius slechts 20 kratten peren geplukt en geen appels. Om de mensen bij het Oogstfeest toch appels en peren aan te kunnen bieden en om sap te kunnen maken is deze oogst aangevuld met 20 kratten onbespoten en onbewerkte appels, die ze hebben geplukt in twee andere boomgaarden in de Oude Rijn regio.

Op het Oogstfeest zijn er alleen peren en appels van de twee andere boomgaarden verkocht, ruim 500 kg.

685 kilo appels en peren, deels van het Landgoed Bredius, deels uit de andere boomgaarden, is naar de persfabriek van Schulp gebracht. Dit worden ongeveer 480 flessen appel-perensap met een verhouding 50% appels en 50% peren. 

Oorzaken van de tegenvallende oogst

Ondanks de uitbundige bloesem in het voorjaar is de oogst op het landgoed klein dit jaar. Door het koude voorjaar gingen de bijen laat vliegen en was de vruchtzetting slecht. Dit geldt niet voor alle bomen even sterk, maar bijvoorbeeld de goudrenet die op het landgoed veel voorkomt, heeft helemaal geen vruchten. En een veel voorkomende peer als de légipont droeg heel matig.

Hier komt bij, dat de spinselmot dit jaar erg heeft toegeslagen. Veel bomen zijn hier slecht van hersteld. In de zomer kwamen de bomen al in een soort herfsttooi. Het fruit, dat zich ontwikkelde bleef vrij klein en was vaak van niet zo’n beste kwaliteit.

Bekijk de plattegrond

fruit op weg naar de sap-pers