Hoe houden we een leuke en uitdagende natuurspeelweide?

In de zomer van 2020 werd de natuurspeelweide aan het Brediuspad in gebruik genomen. Op 25 januari 2023 was de ontwerpster van de speelweide Sigrun Lobst op het Landgoed Bredius om met de vrijwilligers van de speelweide te bespreken hoe we de speelweide kunnen onderhouden.

Door het intensieve spelen is de oever van kleine eilandje wat afgekalfd. De grond boven de rioolbuizen is dun geworden en onderaan de heuvel is bij het water een kleine delta ontstaan. Langs de beek kan het in de zomer erg warm en zonnig zijn. Daar is behoefte aan een schaduwplek.

Als je het zo natuurlijk mogelijk in balans wil houden, legde Sigrun uit, is het belangrijk dat je levende aspecten inbrengt. Bijvoorbeeld de omgetrokken es is levend en kan daarom lang mee. Of als je de wallekant wil behoeden voor afkalving, kun je wilgentakkenbundels gebruiken die levend blijven en dus lang meegaan.

De vrijwilligers van de speelweide willen de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan. Zij gaan beginnen met het beschermen van de oever van het kleine eilandje. Daarna zullen andere onderhoudsklussen stap voor stap worden aangepakt.

Bekijk de plattegrond

Met de bescherming van de buizen door wilgentakken is een begin gemaakt.