Herfst: zaaitijd op de educatieve tuin

Vorig jaar is er in de Educatieve tuin, net als andere jaren, gezaaid met wintergranen, zodat er in het vroege voorjaar ook wat aantrekkelijks te zien is. Dat bleek afgelopen jaar geen succes, want er kwam amper iets op. We zijn er niet achtergekomen wat de reden was.

Dit jaar zijn we weer met goede moed en vers zaad begonnen. Op 19 oktober kregen we hierbij hulp van Arthur, stagiair van de Aeres Hogeschool (Natuur en Communicatie), een wakkere jongeman, dat bleek al snel. Hij ontdekte namelijk, terwijl hij de tuingroep hielp bij de zaaiwerkzaamheden, dat onze complete graanvoorraad aangetast was door een insectensoort, mogelijk de graanklander. De witte, pootloze larve vreet de graankorrel leeg en verpopt zich in het omhulsel. In veel graankorrels waren gaatjes te zien en de daders kwamen er ook uit gekropen.


Er zit nu niets anders op dan het aangetaste zaaigoed, dat we hebben afgezonderd van het niet aangetaste, te vervangen door nieuw aan te schaffen zaad, in de hoop dat onze actie nog op tijd is en we in het voorjaar weer van een mooi akkertje met wintergranen kunnen genieten.

Jammer, maar alle lof voor Arthur!

Bekijk de plattegrond