Herinneringssteen onthuld aan de Hofstede Batestein

Op 11 december was de familie Bredius even terug op het Landgoed Bredius. Op uitnodiging van de Stichting Hofstede Batestein onthulde Cornelis Reinoud Bredius aan de zijgevel van de hofstede een steen ter herinnering aan het gereedkomen van de restauratie, 169 jaar nadat de voorouders van de heer Bredius met een steen in de voorgevel de voltooiing van de bouw van de hofstede markeerden en 13 jaar nadat hij door brand werd verwoest.

Huzarenstukje

In 1852, toen de Hofstede Batestein werd gebouwd, had Woerden nog geen station en ging het vervoer per koets. De hofstede lag dicht bij de stad in een idyllisch weidelandschap. Achter de hofstede de coulisse van het Slingerbos, ervoor de vijver waar in de zomer gezwommen en in de winter geschaatst werd. De boomgaarden rondom en de zandgaten, die toen nog tot het landgoed behoorden, verderop. De heer Bredius haalde dierbare herinneringen op aan zijn verblijf op het landgoed: de oogverblindende bloesem in het voorjaar, familiebijeenkomsten, koeien melken en fruit plukken.

Na de onteigening van het landgoed door de gemeente ging het achteruit. De burgers van Woerden namen het initiatief om het landgoed te beschermen en op te knappen. Uiteindelijk kwam het ook met de boerderij goed: de restauratie en een nieuwe bestemming in het Parkcafé Bredius, dat in het voorjaar van 2022 zijn deuren opent. Een huzarenstukje, dat hier tot stand is gebracht.

Herbouw van de hofstede

Zes jaar geleden werd op initiatief van de Stichting Landgoed Bredius en een aantal particulieren de Stichting Hofstede Batestein opgericht om de restauratie van de hofstede te realiseren en er een nieuwe bestemming voor te vinden. De door brand verwoeste hofstede stond toen al zeven jaar te verkrotten en de jonge stichting had geen geld. In december 2020 kon met de restauratie worden gestart. In de familie Kortekaas vond de stichting enthousiaste ondernemers, die vanaf het voorjaar van 2022 in de hofstede het Parkcafé Bredius zullen vestigen.

De bouwwerkzaamheden zijn nu zo goed als voltooid. De voorkant is geschilderd, de rest volgt binnenkort. De hofstede ligt er voornaam bij en vormt weer een eenheid met het landgoed.

Bekijk het filmpje> dat RPL Woerden maakte van de onthulling.

Bouw mee!

Ondanks de aanzienlijke bijdragen van vele particulieren en een achttal fondsen is de Stichting Hofstede Batestein nog altijd een arme stichting, die veel moet lenen om de herbouw te kunnen betalen. Bijdragen, eenmalig en periodiek, groot en klein, zijn nog altijd van harte welkom. Kijk op https://www.bouwbrediusboerderij.nl/steun-ons/ voor meer informatie.

Bekijk de plattegrond

Cornelis R. Bredius bij onthulling herinneringssteen