24 hoogstam­­fruitbomen geplant

Vrijwilligers van de Fruitbomengroep hebben in de grote boomgaard midden op het landgoed en in de boomgaarden in de buurt van de ’s Gravensloot 24 appel- en perenbomen geplant.

Eerst zijn op 31 oktober de steunpalen in de grond geheid. In de derde week van november hebben ze de bomen geplant: 9 appel- en 15 perenbomen. Vanaf 22 november beginnen ze met snoeien.

Op het landgoed worden uitsluitend hoogstamfruitbomen geplant. Dit wil zeggen, dat de takken beginnen boven 1,80 M hoog, bij voorkeur bomen die al een wat dikkere stam hebben. Omdat het om historische boomgaarden gaat worden rassen uitgekozen, die voor 1960 in Nederland werden geteeld. Verder moet de boom goed kunnen groeien op de kleigrond in het landgoed, moet hij lekker fruit opleveren, dat eind september rijp is om  bij het Oogstfeest verkocht te kunnen worden en hebben bomen van biologische kwekers de voorkeur.

Het is spannend hoe de 9 appelbomen zich gaan houden in de grote appelboomgaard, waar we de laatste jaren veel last hebben van appelstippelmot. Veel is hier niet tegen te doen. De Fruitbomengroep zorgt de komende winter voor een goede bemesting en gaat beperkt snoeien, zodat de bomen zich zo krachtig mogelijk ontwikkelen. Alleen bij de jonge bomen wordt wat vormsnoei toegepast.

Deze bomen zijn geplant:

Appel: 3 Rode Boskoop, 2 Brabantse bellefleur, 1 Cox Orange Pippin, 1 Lunterse Pippeling, 1 Glorie van Holland en 1 Rode Jonathan

Peer: 4 Gieser Wildeman, 2 Kampervenus, 2 Zoete Brederode, 1 Clapp’s Favourite, 1 Winterrietpeer, 1 Zwijndrechtse Wijnpeer, 1 Concorde, 1 Williams Duchesse, 1 Williams Bartlett, 1 Beurre Alexandre Lucas.

Bekijk op het filmpje hieronder het slaan van de palen.

Bekijk de plattegrond

Bijsnoeien voordat de boom wordt geplant

Planten

In de kop: plaatsen van de palen op 31 oktober