Kennismaken met Wim Leenhouts

Vanaf 1 januari maakt Wim Leenhouts deel uit van het bestuur van Landgoed Bredius. Zijn opdracht is groenbeheer en biodiversiteit. Hoe komt deze chemisch technoloog bij het Landgoed Bredius en wat zijn zijn plannen?

Tot juli 2021 werkte Wim dertig jaar lang voor Shell aan het opzetten grote projecten. Wim is getrouwd en hij heeft drie kinderen, twee jongens en een meisje. Vanaf 1999 woont de familie in Woerden, waarbij Wim in vaak het buitenland verbleef vanwege het werk. Zijn laatste standplaats was Singapore, waar hij leiding gaf aan een internationaal projectteam dat een fabriek moest opzetten in China, een taaie klus vanwege het werken op afstand als gevolg van corona. Nu neemt hij een ‘sabbatical year’: een periode om na te denken over de toekomst en nieuwe dingen te proberen. Stoppen met werken is niet aan de orde. Een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap was een al langer gekoesterde wens.

Via een vriend kwam hij in contact met het Landgoed Bredius, dat op zoek was naar een bestuurslid voor groenbeheer en biodiversiteit. Hij verwacht met veel plezier samen te werken met zijn team Groenbeheer met Kars Wilms, André van Kleinwee en Luc van Dam, die over deze onderwerpen en het Landgoed Bredius een schat aan kennis hebben. Over het landgoed is hij enthousiast: ’Driehonderd soorten paddenstoelen. Waar vind je dat?’ ‘Bijzonder, dat een kleine stad als Woerden zo’n mooi park heeft, met zoveel vrijwilligers.’

Zijn eerste uitdaging is in het komend voorjaar de aanleg van de avonturenspeeltuin voor jonge kinderen onder de Atlasceders bij de Hofstede Batestein. Een volgend project gaat over een ander maaibeleid voor het riet. Later en minder vaak  maaien bevordert de ontwikkeling van de vegetatie en de biodiversiteit. Samen met het waterschap gaan ze experimenteren, volgen wat er gebeurt en bijsturen, omdat vooraf niet vast staat wat de effecten precies zullen zijn.

Bekijk de plattegrond