Muizen vangen

Op de pluk- en moestuin staat sinds kort een hoge paal met een kast. Een roofvogel,  bijvoorbeeld een torenvalk, kan van hieruit zijn jachtgebied goed overzien. Op de tuin zitten veel woelmuizen die schade aan de gewassen toebrengen. Door het jagen van de roofvogels probeert de moestuin iets te doen aan haar muizenprobleem.

Ook op andere plekken op het landgoed worden vogels verleid om de mensen en de natuur te helpen. In de omgeving van de eiken aan het Brediuspad, waar ’s zomers vaak eikenprocessierupsen zitten, hangen mezenkastjes. Koolmezen en pimpelmezen voeren hun jongen veel kleine rupsen (tot wel 30 rupsjes per jong per dag)  en kunnen daarmee een bijdrage leveren aan de bestrijding van de eikenprocessierups.

Op de educatieve tuin staat een muizenruiter. Muizen zijn gek op de zaadjes, die uit de aren van het graan vallen en komen erop af. Roofvogels jagen op de muizen. Muizenbestrijding is geen doel op de educatieve tuin, maar ze bieden er wel graag een aantrekkelijke plek voor de roofvogels, die de biodiversiteit net weer een beetje rijker maken.

Bekijk de plattegrond

muizenruiter op de educatieve tuin

detail muizenruiter