Rinie en Lidy houden ermee op

Sinds 2015 waren Rinie Blauw en Lidy Nieuwendijk de trekkers van de werkgroep Communicatie van Landgoed Bredius. Per 1 februari dragen ze het stokje over aan Attie Sijpkes en Karin Schrage. Tijd voor een interview.

Samen maakten Rinie en Lidy 78 nieuwsbrieven en ze zorgden voor de website, Rinie voor de teksten en Lidy voor de opmaak. Rinie onderhield het foto archief en de pagina’s op Facebook en Instagram. Veel van de foto’s op de website en in de nieuwsbrief zijn door Lidy gemaakt.

We spreken Rinie op een bewolkte dag in januari in Parkcafé Bredius. Het heeft net een paar dagen gevroren en eerder deze week werd er zelfs nog even geschaatst op het landgoed. Rinie’s betrokkenheid bij het Landgoed Bredius begon in 2010, toen zij voorzitter werd van de Kerngroep Bredius. Met de Kerngroep nam zij het initiatief voor het Burgerinitiatief Brediuspark, de voorloper van de Stichting Landgoed Bredius. Rinie richtte zich vanaf 2014 vooral op de communicatie van het landgoed.

“Voor communicatie kom je met alle groepen op het landgoed in contact”, zegt Rinie.  “Allemaal met hun eigen kennis , enthousiasme en trots op waar ze mee bezig zijn. Wat is er mooier dan Piet Soons van de fruitbomengroep te horen vertellen over de boomgaarden? Of om met Koos van Brakel te praten over de insecten en zijn plannen voor de wilde bijen?” Rinie wil minder achter de computer en meer naar buiten. Bij Landgoed Bredius blijft ze graag komen, als bezoeker en misschien als vrijwilliger in één van de tuinen.

Met Lidy praten we enkele dagen later, ook weer in het Parkcafé. Lidy kwam erbij toen de website ontwikkeld werd en daarna ook de nieuwsbrief een digitale vernieuwing onderging. Er is veel veranderd, van het café waar we zitten tot de natuurspeeltuin waar ook haar kleinkinderen wel eens komen. Lidy is blij dat het landgoed behouden is gebleven voor de stad. “De ontwikkeling van de moestuin en de boomgaarden destijds heeft nog mooier uitgepakt dan ik had kunnen denken en het is echt een mooi en divers park.”

De vele foto’s van Lidy in het archief zijn met name tijdens evenementen genomen, waarbij ze vaak samenwerkte met haar man Dick. En hoewel Lidy nu stopt met de communicatietaken, zal ze in de toekomst zo nu en dan nog de rol van fotograaf nog op zich nemen.

Bekijk de plattegrond