Oproep: houd honden aan de lijn!

Op het Landgoed Bredius geldt op alle paden een aanlijnplicht voor honden, maar veel eigenaren houden zich hier niet aan. Wat hiervan het gevolg kan zijn bleek weer eens op 17 februari, toen een loslopende hond de ree, die op het landgoed verblijft, heeft gebeten. Een wandelaar zag de ree in vliegende vaart rennen gevolgd door een herdershond. De ree liep zich klem tegen een spijlenhek bij het tijdelijke gebouw van de Wilhelminaschool en kon geen kant meer op. De hond beet de ree direct naar de keel en kwam vervolgens met een bebloede bek terug bij zijn eigenaar, toen die hem riep. De ree strompelde richting de school en verdween daar achter de struiken. Intussen is de ree gelukkig weer op het landgoed gezien.

De eigenaar van de hond was totaal overstuur en maakte honderduit haar excuses. De hond was namelijk niet aangelijnd.

De ree is eerder op het landgoed door een loslopende hond achtervolgd en ook toen was de eigenaar onthutst over het gedrag van de hond, omdat hij anders altijd zo goed luistert. Ook de meest trouwe honden hebben een jachtinstinct, waardoor ze wilde dieren kunnen opjagen en aanvallen. Reeën, hazen en sommige vogels bijvoorbeeld slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen. Honden verstoren op die manier, vaak zonder dat hun baasjes het in de gaten hebben, nesten en jongen van dieren die het al moeilijk hebben. Daarom een dringend verzoek van Landgoed Bredius: houd honden aan de lijn!

Bekijk de plattegrond

Kopfoto: de ree in het Stiltegebied vorig jaar. Gelukkig is zij er weer gesignaleerd.
Foto: Bram van Weerdenburg

Op Landgoed Bredius moeten honden worden aangelijnd, met uitzondering van het uitrenveld aan het Brediuspad en de uitrenstrook langs het Thijssepad.

De speelweiden en Stadsboerderij Kukele-boe zijn voor honden verboden.