Ree in het Stiltegebied

Vanaf juni 2021 bivakkeert er in het Stiltegebied een ree. Bram van Weerdenburg zette hem op de foto. Jan Spruit van RPL Woerden stuurde ons een filmpje.

Volgens André van Kleinwee, die het gebied goed kent, verblijft de ree vanaf juni 2021 in het gebied. Dit is te zien aan de verse knoppen van de klimop, die precies tot op ‘reehoogte’ zijn afgevreten. De ree kan zich daar tussen de takkenrillen goed verstoppen en heeft genoeg te eten.

Met loslopende honden is het een aantal keren flink mis gegaan: honden volgen hun jachtinstinct en jagen de ree op. Water is voor hen geen barrière. Commando’s halen, vaak tot verbazing van hun bazen, niets uit en de ree schiet in paniek alle kanten op en rent het hele landgoed over. Honden moeten op het landgoed aan de lijn, met uitzondering van het uitrenveld aan het Brediuspad en het Thijsselaantje bij de ’s Gravensloot.

In het Stiltegebied wordt een paar keer per jaar gezaagd. 12 Maart gaat de IVN Landschapsbeheergroep aan de slag. Mogelijk wordt er binnenkort wat stormschade opgeruimd. De ree heeft dan de tijd een ander plekje te zoeken. Door het onderhoud in het bos kan er licht op de grond doordringen, dan houd je gezond groen. Ook de takkenrillen waarachter hij zich graag verstopt, moeten af en toe worden bijgehouden.

Bekijk de video die Jan Spruit maakte voor RPL:

Bekijk de plattegrond

Foto’s: Bram van Weerdenburg