Restauratie Hofstede Batestein opgeleverd

Hofstede Batestein en Landgoed Bredius weer herenigd

De aannemer heeft de restauratiewerkzaamheden aan de hofstede Batestein nagenoeg afgerond. Op 10 maart is het werk opgeleverd en op vrijdag 13 maart heeft de Stichting Hofstede Batestein dit gevierd met mensen en partijen die een belangrijke bijdrage aan de restauratie hebben geleverd.

Op de feestelijke bijeenkomst werd teruggekeken op de lange weg die is afgelegd om tot de hofstede weer tot levend onderdeel van het Landgoed Bredius te brengen. Gitta op den Akker, directeur van het Boerderijenfonds benadrukte het belang van het behoud van historische boerderijen. Voorzitter van Landgoed Bredius Henri van Middelaar keek terug op de samenwerking tussen de organisaties op het landgoed, de oprichting van de Stichting Hofstede Batestein en de aankoop van de hofstede door de gemeente. De burgemeester bedankte het bestuur van de stichting voor de realisatie van deze omvangrijke klus, overhandigde een gemeentelijke onderscheiding en complimenteerde alle partijen met het prachtige resultaat.

In samenspraak met InBredius is ervoor gezorgd, dat de hofstede en de schuur net als in de tijd van de familie Bredius weer als een eenheid te beleven zijn. De komende week moeten nog een aantal restpunten afgewerkt worden. Het schilderen van de buitengevels laat nog even op zich wachten totdat de temperatuur wat hoger is en Stedin gaat nog een nieuwe stroomkabel aansluiten. Als dat klaar is kan de hofstede worden opgeleverd aan Marcha en Dave Kortekaas. Die zullen vervolgens aan de slag gaan om de keukenvoorziening aan te brengen en het geheel in te richten. Het zal dus nog even duren voordat het kopje koffie of het glaasje wijn op het terras genuttigd kan worden, maar het moment komt nu echt dichterbij.

Bekijk de plattegrond

Henri van Middelaar (l) en Gerard Lieverse