Voorbereiding van nieuwe aanplant van fruitbomen

Voorbereiding nieuwe aanplant
13 oktober zijn er in de  boomgaarden 13 oude bomen verwijderd en 14 oktober zijn 22 gaten gegraven voor nieuw te plaatsen hoogstam appel- en perenbomen. De bomen worden gekocht bij de biologische kweker en in november door vrijwilligers van de Fruitbomengroep geplant.

Er staat nog een oude gespleten boom met een nest hoornaars. Dit wordt binnenkort verwijderd en daarna wordt ook deze boom kort gezaagd en gefreesd.

Oogst
De vrijwilligers hebben dit jaar zo’n 6.000 kg. fruit geplukt. Op veel plaatsen was er een goede appeloogst dit jaar, maar niet op het Landgoed Bredius. Hier hadden we veel last van de appelstippelmot, waardoor er weinig appels waren. De vrijwilligers hebben in een aantal boomgaarden rond Woerden onbespoten fruit geplukt, waardoor toch appel-perensap kon worden gemaakt en verkocht. In totaal zijn er 3.200 flessen sap gemaakt uit 4.250 kg. fruit. De rest van het fruit is vers verkocht bij de fruitverkoop op 17 september, bij het Oogstfeest op 25 september en op de Pluk- en moestuin. 10 kratten met peren gingen naar de Voedselbank en 2 kratten naar Inloophuis ’t Centrum. Het sap is te koop op de Pluk- en moestuin op zaterdagmorgen en op zondagmiddag bij NME-Centrum InBredius.

Bekijk de plattegrond

Zwijndrechtse wijnperen voor de voedselbank