Aandacht voor wilde bijen op het Landgoed Bredius
Naar aanleiding van de achteruitgang van de wilde bijen heeft Landschap Erfgoed Utrecht Landgoed Bredius benaderd om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn om meer aandacht te geven aan de wilde bijen op het landgoed. Als aandachtsoort was gekozen de blauwe metselbij die in een paar jaren tijd vrij zeldzaam is geworden. Koos van Brakel heeft dit opgepakt. Samen met een lid van de Planten- en Insectenwerkgroep van de KNNV gaat hij dit jaar regelmatig op zoek naar wilde bijen. Hieronder doet hij verslag van zijn bevindingen tot nu toe:
“Gelukkig heb ik de blauwe metselbij in 2021, 2022 en nu ook op 3 mei 2023 kunnen waarnemen en fotograferen op het bijenhotel van de Educatieve tuin. De naam blauwe metselbij slaat op het vrouwtje, zwart met soms een blauwe glans, het mannetje is goudbruin.
Op de foto is duidelijk te zien dat de stammetjes van het bijenhotel aan vernieuwing toe zijn. Door de scheuren kunnen de nestgaten niet meer afdoende afgesloten worden en dat is wel nodig om het gebroed te beschermen tegen parasiterende insecten en weersinvloeden. Nieuwe blokken hout, liggend en staand zijn nodig, met gaten van 4 en 6 mm en enkele van 8 mm. Het is ook aan te bevelen om in de Pluk- en moestuin een bijenhotel te plaatsen. Landschap Erfgoed Utrecht heeft er één ter beschikking gesteld. Zowel de Educatieve tuin als de Pluk- en moestuin bieden voldoende variatie aan planten voor de wilde bijen, ook de op het landgoed voorkomende wilde planten zijn belangrijk. Vroegtijdig maaien moet natuurlijk voorkomen worden.
Yvonne Slagter en ik gaan nu wat vaker op het landgoed fotografisch monitoren. Behalve een blauwe metselbij en een rosse metselbij was begin mei nog weinig te zien. In de Educatieve tuin een paar kleine groefbijtjes, die te snel zijn om te fotograferen en een paar daarop parasiterende dikkopbloedbijen.
Meer weten over wilde bijen? Kijk eens op https://www.wildebijen.nl/. Klik maar op een van de Nederlandse namen en blader door de soorten”.