open imkerijdag 2018Op 15 juli bezochten 145 bezoekers, waaronder 50 kinderen de Open Imkerijdag bij NME-Centrum InBredius
stadsimker Chris van Iersel oogstte voor de ogen van de aanwezige geïnteresseerden de honing door een aantal raten te verwijderen uit een van de bijenkasten die staan opgesteld bij het NME In Bredius. De raten werden vervolgens in de expositieruimte van het NME  ontdaan van hun honing door eerst de waslaag van de afgedichte cellen te schrapen en daarna de houten frames in de hand-aangedreven slingermachine te plaatsen. Daarin wordt – eerst zachtjes en daarna sneller – de honing uit de raten geslingerd, net zoals in een centrifuge thuis. Na enige tijd komt de honing onderuit de machine gelopen en is de eerste honing van het seizoen een feit.

Na het honingslingeren keerde het gezelschap terug naar de silo, waar Chris in een andere kast op zoek ging naar de koningin. Wat opviel was, dat hij geen enkele bescherming droeg, zelfs geen imkershoed. Hij demonstreerde dat het mogelijk is de bijen rustig te houden door heel beheerst te werk te gaan. Met een klein beetje rook en door stapsgewijs afdekken met doeken bleven de bijen rustig. En uiteraard lardeerde hij de demonstratie met interessante uitleg over de bijen, de koningin en meer. Een leerzame, interessante middag voor alle aanwezigen.