Monumentale gebouwen en groen

Hofstede Batestein en schuur

De Hofstede Batestein werd in 1852 gebouwd in opdracht van Cornelis Jan Bredius. Een langhuisboerderij in neogotische stijl met een rieten dak. Bij de boerderij hoort het voormalige zomerhuis, ook gebruikt als wagenschuur: de Brediusschuur. In 2008 werd de hofstede helaas door brand verwoest. Alleen de muren staan er nog. De hofstede en de schuur zijn Rijksmonument.

Langs de vijver bij de hofstede staan zeven Atlasceders. De bomen zijn niet alleen zeldzaam, maar ook zeer opvallend. Waarschijnlijk behoorden zij tot de siertuin van de hofstede. De bomen zijn tussen de 50 en 70 jaar oud.

De Brediusschuur is tegenwoordig NME Centrum InBredius. De hofstede is niet toegankelijk voor publiek.

 

Villa Rijnoord

In 1863 liet Cornelis Jan Bredius de Villa Rijnoord bouwen. Een landhuis in neoclassicistische stijl, een theehuis en een tuin in Engelse landschapsstijl. De tuin heeft een magnifiek bomenbestand met een grote variatie. De Villa, het tuinhuis en de tuin zijn alle rijksmonumenten. De naastgelegen poort, ook uit 1863, is een zelfstandig rijksmonument. De wapens zijn die van Cornelis Jan Bredius en zijn echtgenote Hendrica Johanna Gijsberti Hodenpijl.

De villa, het theehuis en de tuin zijn in particulier bezit en niet openbaar toegankelijk.

 

Groen

De tuin van villa Rijnoord, de bomen naast de poort en het gebied langs de Singel zijn rijksmonumenten. Verder hebben de hoogstamfruitbomen en de atlasceders bijzondere status.

Klik voor het programma van wat er binnenkort allemaal te doen is op de agenda, of hier voor de bezoekersinformatie.