Een bericht van Cees Blonk, coördinator van de groep

Afgelopen winter zijn de 360 hoogstamfruitbomen weer fors onder handen genomen door onze snoeigroep (nu bestaande uit 17 mannen).

We proberen nog steeds om oude takken te verwijderen om zodoende de bomen te dwingen om weer jonge twijgen/takken aan te maken. Op die manier worden de oude bomen weer levensvatbaar. Dit heeft een hogere prioriteit dan de fruitopbrengst.

In februari is er twee middagen les gegeven door Walter den Hollander van het Landschap Erfgoed Utrecht, erg leerzaam.

Er is gesnoeid van november tot eind maart en op de laatste dag zijn een aantal erg hoge bomen flink verlaagd. Het lijkt nu soms wat kaal, maar bij die erg hoge bomen kon geen onderhoud meer gepleegd worden, laat staan appels of peren geplukt worden. Dus voor de eigen veiligheid en voor de veiligheid van de wandelaars en fietsers is het hoge (nauwelijks vruchtbare) hout eruit gesnoeid. De afloop van het snoeiseizoen is gevierd met een gezellig samenzijn aan de tafel buiten bij de Brediusschuur.

De plannen voor 2017 zijn verder:

– een zomersnoei in juli, het waterlot (het teveel aan jonge twijgjes) eruit halen. Daardoor kunnen de vruchten en andere takken meer voeding krijgen.gezellig samenzijn snoeigroep

– proberen in overleg met het Waterschap het waterpeil in de noordelijke boomgaard (bij ‘s Gravensloot) wat te verlagen. Hierdoor hebben nieuw aan te planten appel- en perenbomen meer kans om tot mooie fruitbomen uit te groeien.

– Na overleg met Stichting Landgoed Bredius te komen tot de keuze van ruim 30 nieuwe hoogstam fruitbomen, die worden dan in het najaar van 2017 in de noordelijke boomgaard geplant.