Villa Rijnoord

In 1863 is de Villa Rijnoord gebouwd. Een landhuis in neoclassicistische stijl met een theehuis en een tuin in Engelse landschapsstijl. De villa, het tuinhuis en de tuin zijn alle rijksmonumenten. Ze zijn in particulier bezit en niet openbaar toegankelijk.

De opdrachtgever en eerste bewoner van de villa was Cornelis Jan Bredius, de stamvader van het landgoed. De Villa Rijnoord was duidelijk bedoeld als een prominent buitenhuis voor een vooraanstaande burger. Vrijstaand, met een klein park rondom, stak Rijnoord de schuin tegenover gelegen villa Eldorado naar de kroon.

De tuin is, net als bij veel buitenhuizen uit de tweede helft van de negentiende eeuw, aangelegd in Engelse landschapsstijl. Kenmerkend zijn  de doorkijkjes en de slingerende paden rondom het huis, langs gazons die als eilanden in de aanleg zijn aangebracht.  In de tuin staan monumentale bomen, zoals de grote plataan aan de kant van de Oostdam.

Het sierlijke theehuis ligt schilderachtig aan de singel met uitzicht op het Excercitieveld en oorspronkelijk nog verder richting het kasteel en het centrum.

Vaak is de tuin te bezichtigen op Open Monumentendag. Kijk in de Agenda (september) voor informatie.

Bekijk de plattegrond